Skapa en enhetlig stil när det gäller heminredning och möbler

En sak som många tycker är väldigt svårt när det gäller inredning är hur man egentligen skapar en enhetlig stil, som gör att allt i hemmet eller i ett visst rum känns som att det hör ihop. Har man inte så stor erfarenhet av heminredning kan detta kännas som en mycket svår uppgift, men nedan följer några tips på hur du kan binda samman hela inredningen på ett smart vis:

Material

Genom att använda matchande eller samma material på flera ställen i hemmet eller rummet, skapas en röd tråd. Bland annat kan gardinerna matcha kuddarna på soffan i ett vardagsrum, samma tyg kan återkomma på flera ställen, eller så kan alla möbler i ett rum vara gjorda av samma trädslag, för att bara välja några exempel. Tänk dock på att ju mer iögonenfallande ett material är, desto mindre behövs det av det, för att man ska se hur allt hänger ihop. Väljer du t.ex. ett väldigt stormönstrat tyg, behöver du inte använda det överallt, utan det räcker att göra detta på några få ställen, medan den som väljer ett mer diskret material kan behöva använda det gång på gång för att sambandet ska synas.

Färger

Om samma färg återkommer gång på gång, hjälper även detta till att skapa en röd tråd. Många satsar på sin favoritfärg för detta, då man i regel ändå på ett naturligt vis känner sig dragen till denna färg, men även neutrala färger som vitt, beige och brunt är populära val för färger som kan hålla ihop inedningen.

Stil

Givetvis bör stilen vara den samma i hela inredningen, från möbler till mindre detaljer. Att använda sig av flera olika stilar, som modernt och klassisk bondstil i ett och samma rum blir bara konstigt, och känns dessutom rörigt, samt som om man inte planerat inredningen överhuvudtaget. Så även om du inte vet vad den stil du gillar har för namn, försök alltid välja nya möbler och prylar i samma stil som det du redan har!

Enkelhet

För den som inte känner sig så säker på det här med inredning är det i regel bäst att hålla inredningen så enkel som möjligt. Så undvik att krångla till det i onödan, skulle du känna att inredningen blir allt för stilren och tråkig, kan du alltid köpa till saker i efterhand. Men börja avskalat, och bygg sedan på efterhand, när du har hunnit tänka igenom vad som funkar och inte, vad du gillar och inte, och så vidare, när delar av inredningen är klar och du hunnit leva med den lite.

Funktionalitet

Man blir aldrig helt nöjd med sin heminredning om den inte funkar i praktiken. Tänk därför inte bara på vad du tycker är snyggt när du inreder, utan även på hur praktisk inredningen är.

Köp färdiga set

I många möbelbutiker och varuhus säljs det färdiga set med möbler och andra inredningsprylar, som kan vara mycket bra för den som vill skapa en röd tråd i inredningen på ett så enkelt sätt som möjligt. Vill du se hur sådana set kan se ut, rekommenderar vi att du besöker nätmöbelbutiker, som t.ex. The Sofa Store och andra, då de brukar visa upp sina möbler på hemsidan. Där kan man se hur ett typiskt färdigt set kan se ut (det kan dock krävas att du surfar runt lite på sidan för att hitta alla delarna), så att man kan bestämma sig för om detta är något som passar en själv eller inte.

Var personlig

Det är absolut inget fel med att låta sin personlighet komma fram i inredningen, snarare tvärtom. Väljer du genomgående möbler och detaljer som känns som ”du” kommer den röda tråden att finnas där automatiskt efter ett tag. Och om inte annat, kommer du i varje fall att älska allt du har där hemma. Så var inte rädd för att vara personlig och individuell på alla sätt och vis!