Bläck – dyraste varan på marknaden

vad kostar bläckEn bläckpatron kan kosta allt från under hundringen till flera hundra kronor beroende på märke, storlek och kulör på färgen. Det kan låta som en liten summa men den som räknar på det ser snart att det är extremt dyrt. Detta med tanke på att man enbart får några milliliter bläck för den summan.

För att förstå priset på bläck bör det ställas i proportion mot andra saker som anses dyra i samhället. Första steget blir då att räkna ut vad en liter bläck egentligen kostar. På en av Sveriges största sajter att köpa bläckpatroner på kostar en färgpatron till skrivaren Canon Pixma MP 470 219kr om den är tillverkad av originalmärke. Denna patron rymmer 9 ml. För att få ihop en hel liter bläck måste alltså 111 patroner köpas in vilket ger en kostnad på drygt 24000kr.

Med ett literpris på över 24.000kr är därmed bläck den överlägset dyraste varan i flytande form som går att köpa, förutsatt att man inte söker efter kemiska produkter som enbart används inom industrin och forskning.

Det kan t.ex. jämföras mot några av de vanligaste parfymerna så som Paris Hilton Heiress som har ett literpris på 9900kr eller systembolagets dyraste Whiskey, Bowmore Rare Reserve Sheriffs Oloroso Sherry Cask med ett literpris på 5000kr.

Nu går det visserligen att köpa billiga bläckpatroner som inte är av originalmärke. Men även i dessa fall blir literpriset upp mot 10.000kr.

Varför så höga priser?

Det finns framförallt två orsaker till att literpriset är så högt på bläcket i bläckpatronerna. Enligt företagen själva handlar det om mycket stora utvecklingskostnader. Enligt Anders Hannola, produktansvarig på svenska HP, måste företaget lägga ner i genomsnitt 50,000 forskningstimmar för att få fram ett bläck som exakt passar in på de kriterier som var uppställda inför att det nya bläcket började forskas fram. Enligt honom tar det mellan tre och fem år att forska fram ett nytt bläck, kostander som sedan måste tas igenom någonstans.

Samtidigt är det tydligt att alla tillverkare av bläckpatroner har valt samma väg när det gäller att hålla priserna uppe på patronerna. Skrivarna subventioneras kraftigt och lockar till köp. Det företaget sedan tjänar pengar på är de löpande inköpen av bläckpatroner.

Det vore lätt att tro att bläcket också har en mycket hög produktionskostnad men detta är lätt att motbevisa. De som vill kan nämligen köpa flaskor med bläck som sedan används för att fylla på de tomma patronerna. De som köper detta bläck får betala mellan 800-2500kr litern. Ner till en tiondels kostnad alltså. Däremot är det relativt svårt att fylla på patronerna själv men priset visar att det knappast är bläcket som är dyrt.