Semestra i Italien

Efter att ha fått tips från en väninna som var helt överlycklig efter återkomsten från Sardinien har jag nu beslutat mig – nästa semesterresa kommer att gå till Italien! Nej, inte till Rom, där jag varit och som jag inte gillade något speciellt (för stökigt och rörigt, för turistigt) – till den italienska ön Sardinien bär det av!

Enligt uppgift ska det gå att få tag på riktigt goda skaldjur, viner och annan italiensk mat där, samtidigt som naturen är vacker och ön är relativt sömnig, vilket passar perfekt för en lugn semester för att ladda krafterna. Dessutom är klimatet väldigt behagligt, så det kommer garanterat att bli en underbar semester.

För att kunna se så mycket som möjligt har jag beslutat mig för att hyra bil. Även om man hört mycket om italienska chaufförer och galningar på vägarna så blev jag lite lugnare efter att ha läst Bilitalias guide till att köra och hyra bil i Italien, där de bland annat skriver att det bara gäller att vara uppmärksam så går allt bra. Och jag ska ju inte till några storstäder heller, utan håller mig till mindre orter.

Hur som helst, jag är säker på att det kommer att bli en underbar semester och att jag kommer uppskatta Sardinien. Man måste ju unna sig något i februari, annars blir det svårt att överleva det kompakta vintermörkret…

Spartips under hösten

Hösten är den tid då många behöver skrapa lite extra på reserverna för att få budgeten att gå ihop. Och ofta är det säkerligen även så, att reserverna har sinat en aning efter sommarens och semesterns utsvävningar. Att vara extra varsam med hur man spenderar sina pengar blir därför i allra högsta grad aktuellt just nu.

Hösten – matlådornas tid

Det kan inte upprepas nog mycket hur bra det faktiskt är att göra matlådor och frysa in. Dels får du i dig bra näringsämnen eftersom du har full kontroll på maten som du tillagar själv, men självklart blir det också avsevärt mycket billigare. Försök också att passa på att köpa när det är extrapris och frys in. Har du fördomar om att billig mat är dålig mat? Då är det dags att slopa dem. Faktum är att om du går till en saluhull och köper färskmalen köttfärs men i större mängd så får du den ofta billigare än om du köper den färdigpaketerade och färdigmalda köttfärsen inne på ICA. I exemplet med köttfärsen så slipper du dessutom få i dig onödiga ämnen såsom den kosmetiska gas som vakuumförpackad köttfärs besprutas med för att den ska se rödare och fräschare ut än vad den egentligen.

Swappa kläder med dina vänner

Öppnar du dörrarna till din garderob men känner dig allmänt oinspirerad? Längtan efter att uppdatera garderoben är kanske som störst under hösten, men det innebär också en rätt stor påfrestning för plånboken. Anordna därför en klädbytarkväll med dina vänner. Medtag ett gäng kassar var och ordna varsin liten butikshörna där ni exponerar kläderna snyggt och laga sedan en god middag tillsammans. Efter kvällen är ni troligtvis lyckliga ägare av nya plagg utan att ha spenderat en enda krona.

Din skönhetsfabrik hemma

Ett hett tips om du är man är också att investera i en hårklippare. Genom att använda en hårklippare så slipper du onödiga kostnader för frisörbesök, och faktum är att det inte alls är särskilt svårt att gå över håret själv med en hårklippare. En hårklippare är sällan dyr utan går på några hundralappar, men sett på hur mycket du besparar dig i kostnader för uteblivna frisörbesök så gör din hårklippare din plånbok en stor tjänst. Ett tips är således att försöka dra ner så mycket som möjligt på sådant som man kan göra själv, det vill säga är du kvinna och har utgifter för hårfärgning, fix av naglar, ögonfransförlängning etc.– överväg då att göra det här jobbet själv istället för att spara pengar. Inte minst brukar det vara ganska mysigt att anordna ett hemmaspa för sig själv under hösten, och varför inte gå ihop några vänner tillsammans för att hjälpa varandra med hårfärgning och övriga behandlingar?