Beslag i köket

Kökets beslag är verkligen detaljer som spelar stor roll, de både syns och märks. Dock så kanske det inte är en detalj som man ögnar mycket tanke åt då man lätt kan bli hemmablind i sitt egna kök. Om du någon gång har bytt ut dina beslag så har du upptäckt hur viktiga de är och hur de ändrar hela ditt köks intryck. Men de är inte bara viktiga ur ett designperspektiv, utan de måste dessutom ha hög funktionalitet eftersom man drar i dem varje dag.

Kökshandtag och knoppar kan vara väldigt billiga eller mycket dyra, de kan kosta från några kronor styck till flera hundra kronor styck. Om man renoverar sitt kök så är det alltså viktigt att också planera vilka beslag man vill ha eftersom man ofta behöver ett stort antal och om varje beslag är dyrt så kan slutsumman bli rejäl. När det gäller vilken design man vill välja så handlar det helt enkelt om stycke och smak. Det finns många olika sorters beslag (se utbudet av köksknoppar på till exempel http://www.barahandtag.se/kokshandtag-koksbeslag/koksknoppar/) som är mycket vackra att titta på, däremot ska de också vara praktiska och ergonomiska. Till exempel så kan det vara irriterande att ha beslag som kläder ständigt fastnar i eller så finns det personer som av en eller annan anledning har svårt att greppa vilket gör att valet av knoppar eller handtag blir mer känsligt.

Om man har ett mer stilrent kök och föredrar diskreta eller mer osynliga beslag så finns många olika alternativ på marknaden. För den som vill undvika beslag så kan man istället använda sig av diskreta grepplister. Om man vill vara ännu diskretare så finns det nu för tiden push-to-open-lösningar eller klick-beslag som gör att man inte har något grepp överhuvudtaget utan bara trycker för att luckan sedan ska öppnas.

Om du vill fräscha upp ditt kök på ett billigt och effektivt sätt så är det en mycket bra idé att byta ut sina knoppar eller handtag. Dock för att underlätta för sig själv så bör man tänka på att man hittar beslag som kräver lika stora hål i luckan eller lådan som beslaget innan hade. Dessutom så får man tänka på antalet hål som behövs, om du tidigare har haft knoppar men vill byta till handtag så kommer du alltså behöva borra ett nytt hål, att göra vice versa och byta från handtag till knoppar är alltså inte möjligt eftersom knoppen bara täcker ett av hålet.