Låna till bilen via bolån eller privatlån

Det är få som betalar en bil helt med kontanter. I alla fall om det handlar om dyrare eller nya modeller. De flesta lånar pengar till bilen och därmed har man även flera olika alternativ att välja på. Alla har sina fördelar och nackdelar.

Den billigaste räntan fås om billånet kan ”bakas in” i bolånet. Den som har en bostad har oftast ett bolån och det är just bolånen som har marknadens lägsta räntor till privatpersoner. Orsaken är att bostaden är en sådan stor säkerhet mot banken.

En bostad får maximalt belånas till 85% av dess värde. Den som inte har full belåning kan därmed höja belåningen och få loss pengar till bilen. Detta skapar mycket låga räntekostnader vilket just är dess fördel.

Men det finns även en nackdel med bolånet. Uppläggningsavgiften är inte sällan mycket hög. Det är inte ovanligt att det kostar närmare 1000kr att lägga upp/förändra lånet. Om lånet är på 100.000kr spelar detta inte så stor roll då kostnaden enbart är 1% av lånebeloppet. En kostnad man ändå tjänar in med den lägre räntan. Är det däremot bara 20.000kr som lånas är kostnaden 5% av lånebeloppet och man bör i detta fall se på helhetskostnaden.   Den som lånar 20.000kr och beräknar betala tillbaka hela beloppet efter ett år, med en ränta på 2%, kommer att betala 400kr i ränta och 1000kr i uppläggningsavgift. Med andra ord 1400kr.

Ett alternativ i detta fall är ett privatlån till bilen. En vanlig uppläggningsavgift är ca 500kr på privatlån. Men det finns även aktörer helt utan uppläggningsavgift. Med tanke på att lånesumman är så låg bör man i lägga extra stor vikt vid uppläggningsavgiften.

En kreditgivare som inte har denna avgift är ICA Banken. Här kan ett privatlån fås till ca 5% ränta. Om en person tecknar ett lån på 20.000kr och får denna ränta, samt betalar hela beloppet efter ett år, kommer kostnaden bli 1000kr. Med andra ord billigare än bolånet.

Som alltid handlar det om att se på helheten. Vad får du och vad betalar du för?