Hur kan kortet vara gratis?

Flera av de svenska bensinkreditkorten är gratis. Det gäller bland annat bensinkort från Shell, OK/Q8 och Preem. Trots att de är gratis att teckna följer en rad olika förmåner och bonusar. Exempelvis ger Shell 1% i bonus på allt som köps med kortet, en reseförsäkring ingår och man får 2% i sparränta på kortet (2016). Så länge man tankar på Shell fås 15öre rabatt per liter.

Att den person som har kreditkort från Shell per automatik kommer att premiera Shell före andra bensinstationer är självklart men räcker det för att ge ett gratis kort med flera förmåner?

Det finns flera vägar som kreditutgivarna går för att få in pengarna för kortet. Vägar som gör att de kan ge ut kortet gratis – eftersom de vet att de kommer tjäna på det i längden ändå.

För det första handlar det just om att skapa trogna kunder. Genom att främst ge förmåner os sin egen bensinkedja kommer kunder främst att handla där. Detta då inte bara bensin utan en rad extraförsäljning kommer att ske.

För det andra finns det avgifter på dessa gratis bensinkort – även om det inte är årsavgifter. På de flesta bensinkort finns en avgift på ca 2% för varje kontantuttag som sker. Detta med en minsta gräns på 30kr. Som minst betalas alltså 30kr per uttag. Utöver det finns även valutapåslag på 1,5%-2%.

För det tredje finns räntan på kreditkortet. Detta är till stor sannolikhet den allra största inkomsten för företaget. Varje månad kommer en faktura på det belopp som ska betalas. Men man måste inte betala hela summan utan kan välja att enbart betala ”lägsta nivån”.

De som väljer detta alternativ spar skulden till nästa månad och det är i detta tillfälle som räntan tillkommer. En ränta som ligger på mellan 10-25%.  För den som väljer att skjuta upp betalningen tillkommer en ränteavgift som ofta upplevs som relativt liten. Men när många kortägare tänker så blir totalsumman snabbt stor till kortföretaget.